Nanotechnologie pronikají do lékařství

17.3.2008

Prof.Naoto Saito z japonské Shinshu University pozoroval blahodárný vliv uhlíkových nanotrubic na léčení zlomenin. Předpokládá, že vytvářejí skelet, který výrazně urychluje hojení poškozených kostí. Experimenty zatím proběhly při léčení zlomeniny myší holení kosti, avšak výsledky jsou natolik povzbudivé, že výzkum bude určitě pokračovat.

Britští vědci, konkrétně Lucy Bosworth a Sandra Downes (University of Manchester) spolu s Peterem Cleggem (University of Liverpool) vyvinuli polykaprolaktonová nanovlákna, která používají při léčení přetržených šlach. Polykaprolakton [-O-(CH2)5-CO-]n je biodegradabilní polymer již v lékařství používaný pro různá vylepšení lidského těla. Hojení velkých šlach, jež ke kostem připojují důležité svaly, představuje velký problém kvůli jejich nízkému prokrvení a stálému napětí. A právě skelet z polymerních nanovláken celý proces usnadní.

Pan Jan Jelínek 17.3.2008: biodegradabilní polymer již v lékařství používaný pro různá vylepšení lidského těla....(viz text).Znamená to tedy, že zbytky po depolymeraci mají prokázanou neškodnost???

Pan Jan Jelínek 18.3.2008: Omlouvám se, měl jsem to asi rovnou napsat pořádně: jde o to, zda zbytky po biodestrukci mohou buď spotřebovat okolní buňky (jako třeba prasklou buňku po apoptóze)nebo je tkáňové mechanizmy umí vyloučit podobně jako únavové látky (např. kyselinu mléčnou). Jsou-li vyloučeny, pak jde o to, zda je umí rozpoznat ledviny a jiné zachycovače ???

 
Odeslat komentář k článku "Nanotechnologie pronikají do lékařství "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nanotechnologie pronikají do lékařství " e-mailem

Diskuse/Aktualizace